Wat is 3D-printen?

3D Printen, het is een techniek die sinds de jaren 80 bestaat, de laatste jaren is het 3D-printen erg populair geworden onder producenten en consumenten. Het produceren van producten wordt steeds gemakkelijker en goedkoper, door de 3D-print technologie kunnen we de wensen elke klant binnen een korte tijd realiseren.

Met een 3D-printer is vrijwel alles te maken wat er in je opkomt. Andere termen voor het 3D-printen zijn; Additive Manufacturing, Rapid Prototyping of Rapid Manufacturing. 3D printing is een techniek waarbij een digitaal bestand wordt omgezet naar een tastbaar product.

Een 3D-printer print anders dan normale printers namelijk door het maken van een driedimensionale afdruk. Het object wordt laag voor laag opgebouwd door de 3D-printer, door combinatie van de gekozen kunststof en verhitting wordt er een massief product geproduceerd. Met behulp van verschillende nabewerkingen krijgt uw 3D print de juiste kleur mee.

3D-printtechnieken

Tegenwoordig wordt de techniek al binnen verschillende soorten branches toegepast, hierbij kunt u denken aan de architectuur, designers, technische branche, schoenenontwerpers, scholen en gieterijen. De techniek is anno nu niet meer alleen weggelegd voor fabrikanten en ontwerpers, de consument kan door middel van de 3D-printer goede resultaten tot werkelijkheid brengen zonder 3D te kunnen tekenen.

Sinds een paar jaar is het aanschaffen van een 3D-printer aantrekkelijker geworden, tevens is de kwaliteit van de machines erg verbeterd, er zijn softwareprogramma’s ontwikkeld waardoor het mogelijk is om bijna alles tot werkelijkheid te brengen. Voor het ontwerp kunnen de volgende materialen worden gebruikt:

Toepassingen

De toepassingen binnen de 3D-print sector zijn onbegrensd, vrijwel alles is mogelijk. Producten van A tot Z kunnen tot werkelijkheid worden gebracht, hierbij kunt u denken aan plastic bekers, juwelen, stoelen tot medische implantaten.

Hoe zal het 3D printen in de toekomst de wereld doen veranderen?

Consumenten zullen in de toekomst meer hun eigen producten gaan ontwerpen en creëren door het gebruik van de 3D-printer. Massaproductie zal plaats gaan maken voor producten die naar eigen wens zijn gepersonaliseerd. De techniek is anno nu allesbehalve revolutionair, door het gebruiken van de 3D-printer ontstaat er een nieuw tijdperk waarin gebruikers objecten tot werkelijkheid kunnen brengen.

SLS, SLA, DLP of FDM printen?

Bij Layfa zijn we gespecialiseerd in Selective Laster Sintering (SLS) printen. De werking van de SLS printtechniek werkt als volgt;

SLS producten kunnen onzichtbaar worden geïmpregneerd voor (druk)waterdichtheid en verbetering van afwerking. Daarnaast biedt het SLS printen de mogelijkheid om onderdelen in een gekozen kleur uit te printen bestaande uit (zwart, rood, groen en blauw).