Wat verstaan we onder het begrip SLA,

SLA is een 3D printing techniek dat staat afgekort voor Stereolithografie. SLA staat bekend als een van de oudste additive manufacturing technieken. Het proces bestaat uit een UV-laser dat print met UV-gevoelig hars. Een bouwplatform met daarin UV-gevoelig hars, fotopolymeer. Deze stoffen worden door de laser uitgehard. Vervolgens zakt de tafel tot een laagdikte onder het oppervlak, zodat er een dunne laag hars bovenop het model komt te liggen. Dit herhaalt de machine tot het product helemaal gereed is.

De SLA 3D printing techniek werkt erg efficiënt, de printer gaat zeer nauwkeurig te werk. Het produceert geringe laag diktes van 0,05 mm. Dit zorgt ervoor dat elk klein detail goed zichtbaar en mooi is afgewerkt. SLA heeft weinig materiaalverlies, de overige supportconstructies die nodig kunnen zijn voor overhangende delen worden weggegooid.

Er zitten echter ook nadelen achter deze printmethode, er zijn namelijk weinig materialen en kleuren voor deze print beschikbaar. De harsen zijn duur in vergelijking tot andere materialen van andere 3D-printtechnieken. Tevens hebben SLA onderdelen erg veel last van veroudering door UV straling.